Panellets (pas a pas)

Tot just fa un mes de la Castanyada i encara no us havia pogut explicar com són els nostres panellets. A punt, ja, de capbussar-me en les receptes de Nadal, us en faig cinc cèntims per si encara hi ha algú que no s’hi ha posat mai. Som-hi!

A casa, els panellets sempre els havia fet la meva àvia, l’Abue. Els brodava. Els seus, eren uns panellets clàssics, d’ametlla i de pinyons; l’única llicència que es permetia en el gust eren els panellets de coco. N’he tastat d’igual de bons, però mai de millors.

Ara, les encarregades de continuar aquesta tradició tan nostrada som la meva mare i jo, amb l’ajut d’algun personatget que també hi vol posar les mans. Ens ha costat algun any, després que l’Abue ja no els pogués fer, arribar a trobar la proporció adequada d’ou i la temperatura i temps de cocció adequats. Teníem la seva recepta, però encara no sabem per què, no ens acabava de funcionar. Finalment, després d’unes quantes proves, podem dir que ho hem aconseguit i podem tornar a gaudir d’aquells panellets inoblidables. Gràcies, també, a la Núria per compartir el truc de la seva mare de deixar reposar la massa 24 hores a la nevera; sens dubte, millora el resultat final.  A continuació, us deixo la nostra recepta.


Ingredients:


  • 1kg de farina d’ametlla
  • 800g de sucre
  • 1 ou sencer
  • 1 clara d’ou
  • 200g de patata bullida
  • pinyons per eganxar als panellets
  • ametlles filetejades per decorar els panellets

Elaboració:


1.Talleu la patata a trossos, coeu-la amb una mica d’aigua fins que estigi feta -uns 20 minuts-  i deixeu-la refredar.

22448967111_8de828d952_k

2. Un cop freda, xafeu-la bé amb una forquilla.

22526967057_3a0c0291f8_k

3. Barregeu tots els ingredients de la massa i treballeu-los fins obtenir una pasta homogènia.

22919379316_e023468776_k

22322663724_cc4865d0f6_k

22553282949_42b49c05f1_k

4. Deixeu reposar la massa 24 hores a la nevera, ben tapada perquè no es ressequi. Si no teniu temps, podeu passar a fer els panellets directament.

5. Per als panellets de pinyons, agafeu porcions de massa d’uns 25g i feu-ne boles.

22932431052_b8dccfdde1_k

6. Agafeu un grapat de pinyons i feu rodar la porció de massa entre les mans perquè s’hi enganxin els pinyons. Podeu posar una mica de clara d’ou als pinyons per facilitar-ho.

22527188147_09a09cda09_k

panellets

7. Per als panellets amb ametlla, agafeu porcions de massa d’uns 25g. Doneu-los forma allargada i poseu-hi ametlla filetejada per sobre.

panellets ametlla

8. Poseu-los en una safata de forn untada d’oli.

9. Preescalfeu el forn a 230º. Coeu els panellets, a mitja alçada, entre 6 i 8 minuts o fins que agafin color. De fet, els panellets se sobten; un cop cuits han de quedar dauradets de fora i tendres de dins, com si estiguessin crus.

Acompanyeu-los d’unes castanyes ben calentes i d’una copeta de moscatell.

Panellets2014

Bon profit!

 

Share Button