Ravioli d’espinacs i ricotta (pasta fresca casolana)

Els ravioli d’espinacs i ricotta és una d’aquelles receptes que sempre et fan quedar bé. Si t’agrada la pasta, estaràs d’acord amb mi que res millor que una bona pasta fresca casolana. I si la fas a casa, en lloc de comprar-la envasada, t’adonaràs ben aviat del que t’estaves perdent.

El punt més crític és, segurament, aconseguir fer unes planxes de massa prou fines, però gràcies a les diferents màquines i utensilis que avui dia tenim a l’abast és cosa ben senzilla. Jo faig anar la KitchenAid, però hi ha altres alternatives, totes vàlides, per poder gaudir de la millor la pasta a casa.

Fer uns ravioli pot semblar complicat, però només cal una mica d’organització per sortir-se’n amb èxit. Si prepares el farcit amb antelació, estalviaràs temps -i  potser neguit- el dia que portis els ravioli a taula. Que tampoc es tracta de ser un esclau de la cuina!

Prova-ho i sabràs del que parlo!

Recepta de Ravioli d’espinacs i ricotta (pasta fresca casolana)


Ingredients (4 racions):


Pasta fresca

  • 300g de farina panificable (00)
  • 3 ous a temperatura ambient
  • 1 cullerada d’aigua (només si cal)
  • 1 culleradeta de sal

Farcit

  • 1 paquet d’espinacs congelats (400g)
  • 40g de mantega
  • 200g de ricotta
  • 25g de formatge parmesà ratllat
  • Un pessic de nou moscada
  • 1/4 de culleradeta de sal

Elaboració:


Pasta fresca

Amb KitchenAid:

  1. Posa els ous, la farina i la sal al bol. Selecciona la velocitat 2 i bat 30 segons amb el batedor pla.
  2. Canvia el batedor pla pel ganxo d’amassar. Selecciona la velocitat 2 i amassa 2 minuts.
  3. Si veus que queda massa resseca i no integra bé tota la farina, afegeix-hi aigua en molt poca quantitat (per ex. mitja culleradeta de cafè) i observa si en cal més. La textura de la massa és fonamental per assegurar l’èxit: ha de tenir una textura consistent, més aviat dura, però ni s’ha d’enganxar als dits en pessigar-la, ni s’ha d’esmicolar.
  4. Treu la massa del bol i amassa-la a mà uns 2 minuts per acabar d’aconseguir la textura desitjada.

A mà:

  1. Fes un volcà amb la farina.
  2. Posa els ous i la sal al centre.
  3. Barreja lentament fins a incorporar els ous a la farina.
  4. Pasta fins a obtenir una massa ferma, de consistència més aviat dura que no s’enganxi als dits ni s’esmicoli en pessigar-la.

Un cop feta la massa

  1. Dona-li forma de bola i deixa-la reposar 20 minuts a temperatura ambient, tapada amb un drap humit o film de plàstic perquè no faci crosta.
  2. Passats els 20 minuts, parteix-la en 4 trossos.
  3. Passa cada un dels trossos de massa pels rodets d’amassar per obtenir fines làmines de pasta.

Farcit

  1. Tira un rajolí d’oli en una paella i quan s’hagi escalfat, afegeix-hi la mantega i deixa-la fondre.
  2. Posa els espinacs descongelats, ben escorreguts, a la paella i cou-los a foc baix fins que perdin tota l’aigua.
  3. Aparta’ls i deixa’ls refredar.
  4. Posa en un bol la ricotta, el parmesà, la nou moscada i la sal i mescla-ho bé.
  5. Afegeix la mescla anterior als espinacs ja freda i barreja-ho bé.
  1. Tritura la mescla anterior amb una batedora perquè quedi més fina al paladar.

Per fer els ravioli

  1. Munta l’accessori de ravioli de la KitchenAid. Introdueix les plaques de pasta tal com indica el manual d’instruccions i ves omplint amb la pasta del farcit amb cura.

2. Deixa reposar les planxes de ravioli a sobre d’una superfície enfarinada, sense separar-los, mínim 15 minuts.

3. Quan s’hagin assecat una mica, separa’ls per la part troquelada amb cura de no esquinçar la pasta. Si veus que costa una mica, vol dir que encara estan massa humits i hauràs d’esperar uns minuts més.

4. Cou-los en una cassola gran, amb abundant aigua salada, entre 5 i 8 minuts. Tingues en compte que l’aigua no ha de bullir gaire fort, ja que sinó els ravioli podrien obrir-se.

5. Condimenta-ho amb la teva salsa preferida.


Trucs i consells:


  • Si no has tret l’ou de la nevera amb temps, escalfa aigua en un bol i submergeix-hi l’ou uns segons. Compte amb la temperatura de l’aigua, que no sigui massa calenta!
  • És molt important escórrer bé el farcit abans de triturar-lo, si hi queda suc no quedaran prou bé.
  • Si no tens formatge parmesà, pots substituir-lo per formatge grana padano, que té un paladar semblant.
  • Per a aquesta recepta he fet servir espinacs congelats. Si els pots comprar frescos el resultat serà encara millor.
  • Els pots conservar de 2 a 3 dies a la nevera abans de cuinar-los. Primer, deixa que s’assequin com a mínim 1 hora i després desa’ls en un recipient hermètic.
  • També els pots congelar després de deixar-los assecar com a mínim 1 hora. Si els congeles, hauràs d’augmentar uns minuts el temps de cocció.

Bon profit!