Tarta fraisier de xocolata sense gluten

Quan és temps de maduixes ve molt de gust la típica tarta fraisier de xocolata. Aquesta, sense gluten, la vaig fer per a una celebració familiar molt especial ja fa un temps, però amb les presses del dia a dia em va quedar pendent d’explicar-vos la recepta. És un d’aquest pastissos que entren per la vista, els veus i no te’n pots estar de menjar-ne. Si és tan bo com sembla a les fotos, et dius, tastar-lo ha de ser com pujar al setè cel. Aquest cop, m’he inspirat en aquesta recepta com a punt de partida, però he canviat ingredients i quantitats. L’he fet amb farina sense gluten i sense lactosa per adaptar-me als destinataris i he substituït el sucre blanc del bescuit per sucre de coco, que és una millor opció com a endolcidor, i li he donat un acabat diferent. Com sempre, mirant d’adaptar els dolços tradicionals a una versió més saludable, però igualment deliciosa.

El resultat va ser un pastís mousse d’una textura molt fina i agradable. La xocolata del farcit i de la cobertura, de dolçor moderada, combinen a la perfecció amb les maduixes de l’interior i els gerds que decoren el pastís. Us el recomano vivament!

RECEPTA DE TARTA FRAISIER DE XOCOLATA SENSE GLUTEN


Ingredients:


Bescuit

110g farina sense gluten (mix dolci de Schär)
100g sucre de coco
30g cacau pols
60g oli oliva
120 ml llet sense lactosa
120 ml aigua bullent
1 ou a temperatura ambient
1 culleradeta de vainilla
1/4 culleradeta de sal
3/4 culleradeta de bicarbonat
3/4 culleradeta d’impulsor químic

Mousse
300g xocolata de postres
500g nata líquida per muntar sense lactosa
80g mantega sense lactosa
30g sucre glas
1 culleradeta i 1/2 de vainilla
2 culleradeta d’aigua freda
2 culleradetes de gelatina en pols

Cobertura
100g xocolata de postres
200g nata líquida per muntar sense lactosa

500g maduixes
100g gerds

NOTA: 1 culleradeta = 1 culleradeta de cafè


Elaboració:


Bescuit:

  1. Preescalfa el forn a a 180º, calor a dalt i a baix.
  2. Prepara un motlle antiadherent de 20 cm  posant-hi paper de forn al fons.
  3. Posa els ingredients secs (farina, sucre de coco, cacau en pols, sal, bicarbonat i impulsor químic) en un bol i barreja’ls.
  4. Afegeix-hi l’oli, la llet, l’ou i la vainilla i barreja-ho uns 2 minuts al vas de la batedora a velocitat mitjana.
  5. Afegeix-hi l’aigua bullent i barreja-ho fins que s’integri bé.
  6. Posa la massa al motlle  i cou-la uns 30 minuts.
  7. Quan estigui cuita, treu-la de motlle amb cura i deixa-la refredar a sobre d’una reixeta.

Mousse de xocolata:

  1. Barreja la gelatina en pols i l’aigua en una tassa i deixa-ho reposar uns minuts.
  2. Passats uns minuts, escalfa lleugerament la gelatina, remena-la bé fins que estigui ben dissolta en l’aigua i deixa-la refredar.
  3. Fon la xocolata de postres i la mantega al bany maria o al microones. Deixa-ho refredar.
  4. Posa la nata i la vainilla al bol de la batedora i bat a velocitat mitjana fins que formi pics mitjans.
  5. Afegeix el sucre cullerada a cullerada i, finalment, afegeix-hi la gelatina.
  6. Barreja la xocolata fosa i la nata amb una espàtula, remenant amb moviments suaus de dalt a baix. Assegura’t que la mescla quedi ben integrada.

Per muntar el pastís:

  1. Posa el bescuit ja fred en un plat de servir i munta l’anella del motlle desmuntable. Escampa una capa fina de mousse de xocolata per sobre del bescuit.
  2. Talla les maduixes per la base, de manera que s’aguantin planes i tinguin totes la mateixa alçada. Ara, fes talls verticals i col·loca’ls tot al voltant del motlle. Continua omplint tota la base amb maduixes senceres.
  3. Amb l’ajut d’una mànega pastissera, omple amb cura els espais buits que hi hagi entre les maduixes.
  4. Acaba d’omplir el motlle amb la resta de la mousse i allisa la superfície amb una espàtula.
  5. Deixa refredar el pastís a la nevera de 4 a 6 hores, com a mínim.

Cobertura de xocolata:

  1. Posa la nata per muntar en un cassó i escalfa-la fins que bulli.
  2. Quan comenci a bullir, apaga el foc i incorpora-hi la xocolata de postres. Remena fins que estigui ben desfeta.
  3. Deixa-la refredar fins que no cremi.

Per servir el pastís:

  1. Treu el pastís de la nevera.
  2. Amb molta cura, treu la part desmuntable del motlle.
  3. Decora’l amb els gerds i tira-hi la cobertura de xocolata per sobre.

Trucs i consells:


  • Si pots menjar gluten, pots substituir la farina sense gluten per la mateixa quantitat de farina de rebosteria.
  • Si pots menjar lactosa, pots substituir la nata i la llet sense lactosa per una altra que en porti.
  • Pots substituir la llet per la beguda vegetal que més t’agradi. Tingues en compte, però que cadascuna hi aportarà una textura i gust diferent. No serà el mateix posar-hi llet de coco, força greixosa i amb una aroma potent, que llet d’arròs, de gust suau, molt dolça i gairebé sense greix. Escull segons els teus gustos.
  • Si no tens sucre de coco pots substituir-lo per la mateixa quantitat de  sucre blanc o morè. Tingues en compte, però, que com a endolcidor és considerat més “saludable” el sucre de coco, ja que té un índex glicèmic baix (35) i conté més nutrients fins i tot que la mel.
  • La gelatina no és imprescindible, però farà que la mousse quedi ben ferma i mantingui la forma quan tallis el pastís.
  • Per decorar el pastís, pots posar-hi més maduixes o altres fruites del bosc com nabius, mores o el que tinguis més a mà.
  • Organitza’t per fer-lo i que tot surti bé, és un pastís fàcil de fer però porta el seu temps: Fes la base del bescuit el dia abans, farceix-lo amb les maduixes i la mousse i posa’l a la nevera tota la nit. L’endemà al matí només hauràs de fer la cobertura de xocolata i decorar-lo abans de portar-lo a taula.

Bon profit!