Quan és temps de maduixes ve molt de gust la típica tarta fraisier de xocolata. Aquesta, sense gluten, la vaig fer per a una celebració familiar molt especial ja fa un temps, però amb les presses del dia a dia em va quedar pendent d’explicar-vos la recepta. És un d’aquest pastissos que entren per la vista, els veus i no te’n pots estar de menjar-ne. Si és tan bo com sembla a les fotos, et dius, tastar-lo ha de ser com pujar al setè cel. Aquest cop, m’he inspirat en aquesta recepta com a punt de partida, però he canviat ingredients i quantitats. L’he fet amb farina sense gluten i sense lactosa per adaptar-me als destinataris i he substituït el sucre blanc del bescuit per sucre de coco, que és una millor opció com a endolcidor, i li he donat un acabat diferent. Com sempre, mirant d’adaptar els dolços tradicionals a una versió més saludable, però igualment deliciosa.
El resultat va ser un pastís mousse d’una textura molt fina i agradable. La xocolata del farcit i de la cobertura, de dolçor moderada, combinen a la perfecció amb les maduixes de l’interior i els gerds que decoren el pastís. Us el recomano vivament!
RECEPTA DE TARTA FRAISIER DE XOCOLATA SENSE GLUTEN
Ingredients:
Bescuit
110g farina sense gluten (mix dolci de Schär)
100g sucre de coco
30g cacau pols
60g oli oliva
120 ml llet sense lactosa
120 ml aigua bullent
1 ou a temperatura ambient
1 culleradeta de vainilla
1/4 culleradeta de sal
3/4 culleradeta de bicarbonat
3/4 culleradeta d’impulsor químic
Mousse
300g xocolata de postres
500g nata líquida per muntar sense lactosa
80g mantega sense lactosa
30g sucre glas
1 culleradeta i 1/2 de vainilla
2 culleradeta d’aigua freda
2 culleradetes de gelatina en pols
Cobertura
100g xocolata de postres
200g nata líquida per muntar sense lactosa
500g maduixes
100g gerds
NOTA: 1 culleradeta = 1 culleradeta de cafè
Elaboració:
Bescuit:
- Preescalfa el forn a a 180º, calor a dalt i a baix.
- Prepara un motlle antiadherent de 20 cm posant-hi paper de forn al fons.
- Posa els ingredients secs (farina, sucre de coco, cacau en pols, sal, bicarbonat i impulsor químic) en un bol i barreja’ls.
- Afegeix-hi l’oli, la llet, l’ou i la vainilla i barreja-ho uns 2 minuts al vas de la batedora a velocitat mitjana.
- Afegeix-hi l’aigua bullent i barreja-ho fins que s’integri bé.
- Posa la massa al motlle i cou-la uns 30 minuts.
- Quan estigui cuita, treu-la de motlle amb cura i deixa-la refredar a sobre d’una reixeta.
Mousse de xocolata:
- Barreja la gelatina en pols i l’aigua en una tassa i deixa-ho reposar uns minuts.
- Passats uns minuts, escalfa lleugerament la gelatina, remena-la bé fins que estigui ben dissolta en l’aigua i deixa-la refredar.
- Fon la xocolata de postres i la mantega al bany maria o al microones. Deixa-ho refredar.
- Posa la nata i la vainilla al bol de la batedora i bat a velocitat mitjana fins que formi pics mitjans.
- Afegeix el sucre cullerada a cullerada i, finalment, afegeix-hi la gelatina.
- Barreja la xocolata fosa i la nata amb una espàtula, remenant amb moviments suaus de dalt a baix. Assegura’t que la mescla quedi ben integrada.
Per muntar el pastís:
- Posa el bescuit ja fred en un plat de servir i munta l’anella del motlle desmuntable. Escampa una capa fina de mousse de xocolata per sobre del bescuit.
- Talla les maduixes per la base, de manera que s’aguantin planes i tinguin totes la mateixa alçada. Ara, fes talls verticals i col·loca’ls tot al voltant del motlle. Continua omplint tota la base amb maduixes senceres.
- Amb l’ajut d’una mànega pastissera, omple amb cura els espais buits que hi hagi entre les maduixes.
- Acaba d’omplir el motlle amb la resta de la mousse i allisa la superfície amb una espàtula.
- Deixa refredar el pastís a la nevera de 4 a 6 hores, com a mínim.
Cobertura de xocolata:
- Posa la nata per muntar en un cassó i escalfa-la fins que bulli.
- Quan comenci a bullir, apaga el foc i incorpora-hi la xocolata de postres. Remena fins que estigui ben desfeta.
- Deixa-la refredar fins que no cremi.
Per servir el pastís:
- Treu el pastís de la nevera.
- Amb molta cura, treu la part desmuntable del motlle.
- Decora’l amb els gerds i tira-hi la cobertura de xocolata per sobre.
Trucs i consells:
- Si pots menjar gluten, pots substituir la farina sense gluten per la mateixa quantitat de farina de rebosteria.
- Si pots menjar lactosa, pots substituir la nata i la llet sense lactosa per una altra que en porti.
- Pots substituir la llet per la beguda vegetal que més t’agradi. Tingues en compte, però que cadascuna hi aportarà una textura i gust diferent. No serà el mateix posar-hi llet de coco, força greixosa i amb una aroma potent, que llet d’arròs, de gust suau, molt dolça i gairebé sense greix. Escull segons els teus gustos.
- Si no tens sucre de coco pots substituir-lo per la mateixa quantitat de sucre blanc o morè. Tingues en compte, però, que com a endolcidor és considerat més “saludable” el sucre de coco, ja que té un índex glicèmic baix (35) i conté més nutrients fins i tot que la mel.
- La gelatina no és imprescindible, però farà que la mousse quedi ben ferma i mantingui la forma quan tallis el pastís.
- Per decorar el pastís, pots posar-hi més maduixes o altres fruites del bosc com nabius, mores o el que tinguis més a mà.
- Organitza’t per fer-lo i que tot surti bé, és un pastís fàcil de fer però porta el seu temps: Fes la base del bescuit el dia abans, farceix-lo amb les maduixes i la mousse i posa’l a la nevera tota la nit. L’endemà al matí només hauràs de fer la cobertura de xocolata i decorar-lo abans de portar-lo a taula.
Bon profit!