Pastissets de cardamom

Els pastissets de cardamom -o rotllets de cardamom- són uns dolços força desconeguts a les nostres contrades, però molt populars a la rebosteria sueca. No sabia de la seva existència fins fa uns anys, que vaig comprar el llibre de l’Ibán Yarza, Pan Casero. Em moria de curiositat per saber-ne el gust i, malgrat que al principi no sabia ni on comprar el cardamom, un dia en vaig veure al supermercat on vaig habitualment i de seguida em va venir al cap la recepta d’aquell llibre. Havia de fer els pastissets sí o sí!

Pels que no heu tastat mai el cardamom, diria que té un gust refrescant que evoca l’eucaliptus a la vegada que una mica anisat. Són uns pastissets molt aromàtics i d’una molla extremadament tendra per dins. Un gust nou que val la pena tastar. A continuació trobareu un pas a pas d’aquesta recepta.

RECEPTA DE PASTISSETS DE CARDAMOM


Ingredients:


  • 390g de farina
  •  210g de llet
  • 75g de sucre
  • 75g de mantega
  • 10g de llevat fresc o 3g de sec (1 culleradeta aprox.)
  • 4g de sal
  • 1 culleradeta (5ml) de cardamom mòlt
  • ou per pintar
  • sucre perlat, cardamom mòlt, per decorar per sobre

Farcit

  • 70 g de mantega
  • 70g de sucre de canya
  • 1 culleradeta (5ml) de cardamom mòlt
 

Elaboració:


  • Treu les llavors de cardamom de la beina i mol-les en un molinet de cafè.
  • Fon la mantega a dins de la llet calenta. Quan estigui tèbia, tira-hi el llevat.
  • Posa en un bol dues terceres parts de la farina, la llet amb la mantega i remena-ho uns dos minuts, fins que sembli que la barreja es vulgui separar de les parets del bol.
  • Incorpora-hi la resta de la farina, el sucre, la sal i el cardamom i barreja-ho bé.
  • Amassa la massa a fora del bol fins que tingui una textura llisa. En acabar, dóna-li forma de bola.
  • Deixa-la fermentar una hora, tapada amb un drap humit perquè no formi crosta.
  • Estira-la amb un rodet i forma un rectangle  d’uns 3mm de gruix.
  • Barreja els ingredients del farcit i unta la massa amb la pasta que obtinguis.
  • Doblega el rectangle de massa en tres parts, com si fos un tríptic. Deixa que reposi uns 10 minuts, així perdrà nervi i serà més fàcil de manipular.
  • Talla tires d’1 cm de gruix, pel costat curt de la massa.
  • Anusa la massa i enrotlla-la formant una espiral.
  • Deixa que els rotllets fermentin una hora escassa. No han d’arribar a doblar el volum.
  • Pinta’ls amb ou i decora’ls per sobre al teu gust. Jo hi he posat un polsim de cardamom mòlt.
  • Preescalfa el forn a 250º i cou-los 6 o 7 minuts.

  • Quan estiguin cuits, deixa’ls refredar a sobre d’una reixeta. Han de quedar tous per sota, com si no estiguessin prou cuits. És la garantia d’uns pastissets extra tendres.

Segur que amb aquests pastissets de cardamom se us farà la boca aigua.

Bon profit!

PLATS DE PALAU

La cuina que m'agrada