Pa entortolligat sense amassat

Per fi, ja tinc el llibre d’Iban Yarza, Pan casero, un referent per a tots els panarres casolans com jo. Amb tant per llegir i aprendre, no sabia ben bé per on començar, però al final m’he decidit per aquesta recepta, fàcil entre les fàcils, que no necessita ni tant sols amassat! El resultat, el que veieu: un pa cruixent, d’una espectacular molla alveolada i d’un paladar saborós; addictiu, em van dir.  A cada mossegada, les llavors hi donen una personalitat pròpia. A casa, els va encantar;  de fet, la primera barra va volar abans de poder-la fotografiar!

Ingredients

  • 475g de farina panificable (de força)
  • 25 g de farina integral
  • 380g d’aigua
  • 1 culleradeta de sal (5g)
  • 5g de llevat fresc o 1’5g de llevat sec
  • Barreja de llavors de lli, girasol, sèsam, rosella, etc.

Elaboració

  1. Barregeu  tots els ingredients en un bol.
  2. Deixeu reposar la mescla 5 minuts.
  3. Doblegueu-la sobre sí mateixa una vegada (agafeu la massa amb la mà per un dels costats, estireu-la una mica i doblegueu-la sobre ella mateixa com fos un foli i el volguessiu plegar per la meitat).
  4. Tapeu el bol amb film de plàstic i deixeu reposar la masa 24 hores a la nevera.
  5. Passades 24 hores, traieu la massa de la nevera i aboqueu-la a sobre d’una superfície generosament enfarinada.
  6. Doneu-li forma rectangular i talleu-la en dues peces iguals pel costat més llarg.
  7. Passeu les dues peces per un drap humit i després per un llit de llavors.
  8. Poseu les dues barretes en un paper de forn una mica separades perquè no s’enganxin.
  9. Entortolligueu les barres amb molta cura, com si estiguessiu escorrent un drap.
  10. Deixeu-les fermentar dues hores tapades amb un drap.
  11. Preescalfeu el forn a 250º. Enforneu les barres i creeu un cop de vapor tirant mig vas d’aigua en una safata metàlica, ja calenta, que haureu posat a la base del forn en el moment d’encendre’l.
  12. Al cap de 10 minuts, traieu la safata, abaixeu la tempertura a 220º i continueu la cocció 20 minuts més.
  13. Quan estiguin cuites, traieu-les del forn i deixeu-les refredar a sobre d’una reixeta.

2014-02-23 10.02.19

20140223_162042

Font: Iban Yarza, Pan Casero.

Bon Profit!