Per fi, ja tinc el llibre d’Iban Yarza, Pan casero, un referent per a tots els panarres casolans com jo. Amb tant per llegir i aprendre, no sabia ben bé per on començar, però al final m’he decidit per aquesta recepta, fàcil entre les fàcils, que no necessita ni tant sols amassat! El resultat, el que veieu: un pa cruixent, d’una espectacular molla alveolada i d’un paladar saborós; addictiu, em van dir. A cada mossegada, les llavors hi donen una personalitat pròpia. A casa, els va encantar; de fet, la primera barra va volar abans de poder-la fotografiar!
Ingredients
- 475g de farina panificable (de força)
- 25 g de farina integral
- 380g d’aigua
- 1 culleradeta de sal (5g)
- 5g de llevat fresc o 1’5g de llevat sec
- Barreja de llavors de lli, girasol, sèsam, rosella, etc.
Elaboració
- Barregeu tots els ingredients en un bol.
- Deixeu reposar la mescla 5 minuts.
- Doblegueu-la sobre sí mateixa una vegada (agafeu la massa amb la mà per un dels costats, estireu-la una mica i doblegueu-la sobre ella mateixa com fos un foli i el volguessiu plegar per la meitat).
- Tapeu el bol amb film de plàstic i deixeu reposar la masa 24 hores a la nevera.
- Passades 24 hores, traieu la massa de la nevera i aboqueu-la a sobre d’una superfície generosament enfarinada.
- Doneu-li forma rectangular i talleu-la en dues peces iguals pel costat més llarg.
- Passeu les dues peces per un drap humit i després per un llit de llavors.
- Poseu les dues barretes en un paper de forn una mica separades perquè no s’enganxin.
- Entortolligueu les barres amb molta cura, com si estiguessiu escorrent un drap.
- Deixeu-les fermentar dues hores tapades amb un drap.
- Preescalfeu el forn a 250º. Enforneu les barres i creeu un cop de vapor tirant mig vas d’aigua en una safata metàlica, ja calenta, que haureu posat a la base del forn en el moment d’encendre’l.
- Al cap de 10 minuts, traieu la safata, abaixeu la tempertura a 220º i continueu la cocció 20 minuts més.
- Quan estiguin cuites, traieu-les del forn i deixeu-les refredar a sobre d’una reixeta.
Font: Iban Yarza, Pan Casero.
Bon Profit!