Si hi ha un pa ràpid i fàcil de fer, és aquest. En menys d’una hora el pots preparar i tenir-lo cuit i, a més, no cal amassar-lo. És ideal per als que no heu fet mai pa i us fa cert respecte, sempre surt bé! És un pa de molla esponjosa i de paladar un punt salat, perfecte per untar amb mantega per l’esmorzar, però això ja va a gust del consumidor.
Hi ha diverses maneres de fer un pa de soda, amb bicarbonat o amb impulsor químic. Aquesta recepta és una adaptació de la que trobareu al llibre d’Iban Yarza, Pan casero.
Ingredients
- 350g de farina integral de blat
- 150g de farina de força o panificable
- 1 sobre de llevat químic Royal (15g)
- 400g d’aigua
- 50g de mel
- 1 culleradeta de sal (5g)
Elaboració
- Preescalfeu el forn a 220º.
- Poseu tots els ingredients en un bol i barregeu-los amb una cullera de fusta o amb la mà. Ha de quedar una massa enganxatosa.
- Poseu la massa en un motlle antiadherent d’uns 28cm i tireu-hi farina per sobre.
- Poseu-ho a coure al forn preescalfat a 220º durant uns 35-40 minuts. Jo poso el motlle directament a sobre de la sola del forn.
- Si veieu que es torra massa de la superfície i encara no s’ha acabat de coure, talleu un tros de paper d’alumini i poseu-lo a sobre del pa fins a completar el temps total de cocció.
- Quan estigui cuit, traieu el pa del motlle i deixeu-lo refredar a sobre d’una reixeta.
I si voleu que sigui encara més bo, podeu afegir-hi llavors diverses quan barregeu els ingredients. Segur que el resultat us sorprendrà.
Bon profit!
Font: Iban Yarza, Pan casero.