Tot sovint, els dissabtes mengem pizza. Ens agrada fer-la a casa, però darrerament ens estàvem acostumant a comprar-la al súper; menys feina i menys necessitat de previsió: haver de fer massa sense gluten per a mi era un petit mal de cap, sobretot pel tema de la combinació de farines. La solució fàcil -fer servir un mix comercial- no m’agradava gens; potser no porten gluten, però si mires la llista d’ingredients i additius fa esgarrifar.
Fa no gaires dies, llegint i rellegint revistes de receptes i mil i un articles a la xarxa, vaig tenir una idea per a una pizza de verdures feta amb ingredients naturals, sense gluten, sense lactis, sense farines refinades ni additius; una pizza de bon pair. Tot un repte, però us he de dir que va quedar la mar de bé: l’aroma de la farina de fajol, juntament amb la d’arròs i el sèsam cruixents aporten un increïble gust a la massa que recorda a les fruites seques.
Ingredients:
Massa (1 persona):
- 50g de farina de fajol
- 25g de farina d’arròs integral
- 35g de llavors de sèsam (torrat)
- 1/4 de culleradeta de llevat en pols
- 20 ml de llet de coco
- 1 ou a temperatura ambient
- 1 pessic de sal
- oli
Farcit:
- 1/4 de carabassó a rodanxes molt fines
- 2-3 xampinyons laminats
- Mitja tomata a rodanxes fines
- Rúcula
- 2 cullerades de tomata fregida o de tomata natural ratllada
- Sal
- Pebre negre
- Orenga
- Oli d’oliva verge extra
- Oli picant
Elaboració:
- Posa els ingredients secs en un bol (farina, sèsam, llevat i sal) i barreja’ls.
- Incorpora-hi la llet i l’ou i amassa-ho bé. Com que la massa és molt enganxosa, jo faig servir una cullera de fusta per remenar-ho fins que està tot ben integrat.
- Tapa el bol amb film de plàstic i deixa-ho reposar a temperatura ambient entre 1h 30 min. i 2 hores.
- Preescalfa el forn a 180º, calor a dalt i a baix.
- Unta un paper de forn amb oli i posa-hi la massa a sobre. Unta un altre paper de forn amb oli i tapa la massa, que quedarà entre els dos papers. Passa un corró per sobre del paper de forn, aplana la massa i dona-li forma arrodonida. Quan ja estigui, treu el paper de sobre amb cura.
- Posa la massa al forn i cou-la 10-15 minuts, fins que vegis que comença a dorar-se. Treu-la del forn per posar-hi el farcit. Aquesta precocció farà que la massa quedi cruixent i no s’estovi amb la humitat de les verdures.
- Escampa la tomata fregida o natural a sobre de la massa.
- Posa-hi per sobre les rondanxes de carabassó i de tomata, els xampinyons i, finalment, la rúcula.
- Amaneix-ho amb la sal, el pebre, l’orenga i un bon raig d’oli d’oliva.
- Posa la pizza al forn i cou-la uns 20 minuts a 180º, calor a dalt i a baix.
- Quan estigui cuita, treu-la del forn i rega-la amb un raig d’oli picant.
Trucs i consells:
- La millor manera de donar forma a la massa sense embrutar-te les mans ni perdre la paciència és posar-la entre dos papers de forn i passar el corró per sobre fins que tingui la forma que vols. També la pots aplanar amb una ampolla o amb la mà.
- És fonamental precoure la massa. Si no ho fas, la humitat que desprenen les verdures l’estovarà i no tindrà la textura cruixent que la fa tan bona i especial.
- Talla les verdures ben fines, pots fer-ho amb una mandolina perquè sigui més fàcil, així t’asseguraràs que queden ben cuites.
- Si no tens tomata fregida, ratlla la polpa d’una tomata i escampa-la per sobre de la massa com a base del farcit.
- Si li tires un bon raig d’oli picant en sortir del forn, li donaràs un un toc especial. Pot servir qualsevol oli aromatitzat que tinguis.
- La farina fajol és una farina amb alt contingut de proteïna. Malgrat que la racció pot semblar petita a simple vista, és més que suficient ja que és una combinació molt saciant.
Bon profit!