Pastís de fruites del bosc

Fa temps que em fascinen els pastissos de fruites del bosc de pisos. Són com una obra d’art, com mirar un quadre bonic. Com que no n’havia fet mai cap, en l’últim aniversari familiar em vaig proposar fer el pas i arraconar temporalment la clàssica tarta sacher per un d’aquests luxuriosos pastissos que diuen “mira’m” i “menja’m”. Havia de ser un pastís especial, un deliciós regal per als sentits.

Em va costar decidir com el faria però, finalment, vaig trobar la inspiració en aquesta recepta de Pinterest, que em va servir de punt de partida i que he adaptat i canviat al meu gust i conveniència.


Ingredients:


Bescuit

  • 330g farina de rebosteria (jo he fet servir farina sense gluten mix dolci shär)
  • 100g cacau pur en pols + 2 cullerades per empolsar els motlles (he fet servir cacau Valor)
  • 2g cafè soluble (1 sobret)
  • 360ml d’aigua bullent
  • 250g sucre
  • 200g mantega (jo, sense lacosa)
  • 200g nata per muntar (jo, sense lactosa)
  • 1 culleradeta d’extracte de vainilla
  • 3 ous grans a temperatura ambient
  • ½ culleradeta de sal
  • 5g llevat químic

Farcit:

  • 400g de nata per muntar (jo sense lactosa)
  • 1 cullerada de sucre glas

Decoració:

  • 125g de nabius blaus frescos
  • 125g de gerds frescos
  • 125g de mores fresques
  • 125g de grosella fresca

Elaboració:


Pel bescuit:

  1. Barreja en un bol el cacau i el cafè soluble i tira-hi l’aigua bullent per sobre. Remena-ho fins que estigui ben dissolt. Deixa-ho refredar.
  2. Quan ja no cremi, afegeix-hi la nata per muntar i l’extracte de vainilla. Remena bé i reserva-ho.
  3. Amb una batedora, bat la mantega a velocitat mitjana-alta aproximadament 1 minut, fins que tingui una textura suau.
  4. Incorpora-hi el sucre a poc a poc i continua batent uns 2 o 3 minuts més.
  5. A continuació, afegeix-hi els ous d’un en un fins que estiguin ben incorporats a la mescla.
  6. En un altre bol, posa-hi la farina, la sal i el llevat químic i barreja-ho bé.
  7. Incorpora la barreja de farina, sal i llevat a la massa, a baixa velocitat. Fes-ho en tres cops i bat cada vegada fins que estiguin integrats.
  8. Divideix la massa final en tres parts iguals (pesa-la en una balança de cuina) i reparteix-la en tres motlles antiadherents de 20cm de diàmetre.
  9. Posa els motlles al forn, preescalfat a 175º, calor a dalt i a baix, i cou-los uns 35 minuts o fins que estiguin cuits. Treu els motlles del forn i deixa’ls refredar 30 minuts a sobre d’una reixeta. Passat aquest temps, desemmotlla els bescuits i deixa’ls a sobre d’una reixeta perquè s’acabin de refredar.

Per la nata:

  1. Posa la nata líquida ben freda al bol de la batedora –prèviament refredat a la nevera- i comença a batre a velocitat mitjana (velocitat 4 amb la KitchenAid) aproximadament 1 minut.
  2. Incorpora gradualment el sucre glas mentre continues batent i quan ja l’hi hagis posat tot, augmenta a  velocitat alta (velocitat 6 amb la kitchenAid). Bat uns 3 minuts més, fins que la nata tingui una consistència ferma.

Per muntar el pastís:

  1. Posa una de les bases de bescuit en una safata de mida adequada. Amb una espàtula, escampa-hi per sobre una quantitat de nata generosa.
  2. Agafa les fruites del bosc i posa-les tot al voltant del bescuit, alternant-les, i enganxa-les amb la nata perquè no caiguin.
  3. Posa la segona base de bescuit a sobre de la nata i les fruites del bosc i repeteix l’operació anterior.
  4. Posa la tercera base de bescuit a sobre i cobreix-la amb una bona quantitat de nata i deixa entre un i dos centímetres de la part més exterior sense untar.
  5. Escampa les fruites del bosc per sobre de manera aleatòria, en gran quantitat, fent muntanya.
  6. Deixa’l refredar a la nevera, com a mínim una hora abans de servir-lo.

Trucs i consells:


  • És important que tots els ingredients estiguin a temperatura ambient excepte la nata, que ha d’estar ben freda perquè munti bé.
  • Si no t’has recordat de treure els ous de la nevera, els pots escalfar submergint-los uns minuts en aigua calenta.
  • La mantega, la pots escalfar uns segons al microones a la potència de descongelació, amb cura de no passar-te de temps.
  • Perquè la nata munti bé, posa el bol on la muntaràs a la nevera 1/2 hora abans.
  • Tamisa el cacau, la farina i el llevat químic abans d’incorporar-los a la massa.
  • Si t’agrada la nata dolça, augmenta la quantitat de sucre en muntar-la. Amb una cullerada queda poc dolça.