Coca de Sant Joan amb massa mare de llevat

Ja ha arribat l’estiu i, amb ell, la Revetlla de Sant Joan amb les fogueres, els petards i, per descomptat les coques: de fruita confitada, de crema, de pinyons, de llardons. Per la revetlla d’enguany, he fet la tradicional coca de fruita confitada amb massa mare de llevat, que n’allarga la conservació…si és que aconseguiu que en quedi una mica per l’endemà, és clar. Jo ho he intentat, però ha volat en un tres i no res!

IMG_6249 copia_2

Ingredients

Massa mare de llevat

  • 100g de farina de força
  • 100g de llet tèbia
  • 25g de llevat fresc

Coca

  • Tota la massa mare
  • 400g de farina de força
  • 50g de llet
  • 2 ous
  • 50g de mantega en pomada
  • 100g de sucre
  • 5g de sal
  • Ratlladura d’una llimona
  • 1 culleradeta d’aigua de tarongina
  • 1 culleradeta d’essència de vainilla
  • pinyons
  • Fruita confitada (meló, taronja, cireres)
  • 1 ou batut per pintar la coca
  • Sucre per tirar per sobre la coca
Elaboració

Massa mare

  1. La nit abans, barregeu els ingredients per fer la massa mare en un bol amb l’ajut d’una cullera.
  2. Tapeu-ho amb film transparent i deixeu-ho reposar tota la nit en un lloc fresc o a la nevera.

Coca

  1. Poseu tots els ingredients a la cubeta de la panificadora excepte la mantega, la fruita confitada i els pinyons.
  2. Connecteu el programa de massa i,  quan la massa tingui una textura agermanada i uniforme, afegiu la mantega a poc a poc.
  3. Quan acabi l’amassat, pareu i traieu la massa de la cubeta.
  4. Dividiu la massa en dues meitats i feu dues boles.
  5. Deixeu reposar la massa uns 10-15 minuts, tapada amb un drap humit, perquè es relaxi i sigui més fàcil d’estirar.
  6. Estireu la massa amb un corró i doneu-li forma de coca ovalada amb un gruix d’1,5cm, aproximadament.
  7. Enganxeu-hi la fruita confitada fent pressió.
  8. Deixeu-la reposar entre 2 i 3 hores en un lloc sense corrent d’aire (jo la vaig posar a dins del forn, apagat), fins que hagi doblat el volum.
  9. Passat el temps de fermentació, pinteu-la amb ou batut. Intenteu no pintar la fruita.
  10. Tireu-hi força pinyons i sucre per sobre.
  11. Preescalfeu el forn a 200º.
  12. Poseu la coca al forn, abaixeu la temperatura i coeu-la a 180-190º uns 12-15 minuts. Si veieu que al final de la cocció es torra massa, podeu abaixar la temperatura a 170º.
  13. Traieu-la del forn i deixeu-la refredar a sobre d’una reixeta.

NOTA: si voleu fer-la sense massa mare, només heu d’afegir als ingredients de la coca 100g de farina de força, 100g de llet  i 25g de llevat fresc.

IMG_6245 copia

Bon profit!