Ja som a ple estiu i, tot i que enguany el juliol no ha estat tan calorós com ens té acostumats, déu n’hi do a estones! Amb la calor que fa a la cuina ni goso encendre el forn per fer pa. I l’alternativa és la panificadora. El pa d’avui és un pa de diari, enriquit amb una mica de sucre i mantega, que li donen un gust molt agradable. La base d’aquesta recepta l’he tret del llibre de receptes de la meva panificadora Silvercrest -la del Lidl-, però l’he modificat una mica i l’he millorat amb un poolish. El poolish és un preferment de consistència més aviat líquida que es fa amb farina, aigua i llevat. Acostuma a tenir una hidratació del 100% (100g d’aigua per cada 100g de farina). Ajuda a una més llarga conservació del pa i li proporciona un gust més suau. És molt fàcil de fer i val la pena per com millora els nostres pans. En aquest pa, el poolish és un 20% del total de farina de la recepta. Un altre dia us explicaré més coses dels peferments i de com usar-los, ja veureu que no és tan complicat com sembla a primer cop d’ull.
Ingredients
Poolish
- 120g de farina panificable
- 120g d’aigua
- 0,6g de llevat sec o 1,8g de llevat fresc
Massa
- Tot el poolish
- 200g d’aigua
- 20g de mantega
- 2 cullerades de sucre
- 480g de farina panificable
- 6g de sal
- 1g de llevat sec o 3g de llevat fresc
Elaboració
Poolish
- Poseu la farina, l’aigua i el llevat en un bol i barregeu-los, no cal que ho amasseu, només es tracta de barrejar els ingredients per obtenir una mescla homogènia.
- Deixeu-ho reposar tres hores a temperatura ambient. Quan vegeu que el poolish és ple de bombolles, ja el podreu fer servir. Si voleu, el podeu posar a la nevera tapat amb film de plàstic, s’hi conserva fins a tres dies. Quan el tragueu, deixeu-lo una hora a temperatura ambient abans de fer-lo servir.
Pa
- Poseu el poolish i la resta d’ingredients a la cubeta de la panificadora en l’ordre indicat. Vigileu que la sal i el llevat no es toquin.
- Connecteu el programa de pa esponjós o pa francès, 1kg, torrat mitjà.
- Quan estigui cuit, traieu-lo de la cubeta i deixeu-lo refredar a sobre d’una reixeta.
Bon profit!