Bescuit de plàtan fàcil

Una de les fruites que mai falta a casa és el plàtan de Canàries. De vegades, els plàtans maduren massa ràpid i no se sap ben bé què fer-ne. Aquest bescuit és la millor manera que he trobat d’aprofitar-los. Dóna molt poca feina i si teniu una panificadora, encara menys. Només cal que poseu els ingredients a dins i llestos.

La recepta base és la de la coca de iogurt, a la qual afegim el plàtan xafat. Jo només en poso un perquè els plàtans madurs tenen un gust molt potent i trobo que amb dos els sabors no queden equilibrats, però sempre ho podeu provar per saber com us agrada més a vosaltres, de variacions se’n pot fer moltes. També hi poso canyella perquè m’encanta i trobo que combina molt bé amb el plàtan, però podeu posar-hi vainilla o substituir part del sucre per sucre avainillat o per un altre endolcidor que us agradi més com l’estèvia o el sirop d’àgave. I si sou intolerants a la lactosa, podeu substituir el iogurt per un de soja i fins i tot substituir el iogurt per massa mare natural, però això últim ja us ho explicaré un altre dia.

En primer lloc, us deixo la recepta tradicional per coure al forn i després trobareu les instruccions per fer-lo a la panificadora. Vosaltres trieu com ho voleu fer.

Ingredients
  • 1 iogurt (el vaset del iogurt farà de mesura)
  • 3 mesures de farina
  • 1 i 1/2  mesures de sucre
  • 1/2 mesures d’oli
  • 3 ous
  • 1 plàtan tirant a madur
  • 1 sobre de llevat químic (tipus Royal)
Elaboració

Tradicional

  1. Bateu  els ous i el sucre en un bol fins obtenir una crema escumosa.
  2. Afegiu-hi el iogurt i l’oli i continueu barrejant.
  3. Tamiseu la farina juntament amb el llevat amb un colador de malla fina, afegiu-la a la barreja anterior i remeneu fins que quedi una massa homogènia.
  4. Poseu la massa en un motlle i tireu-hi sucre per sobre.
  5. Introduïu el motlle al forn preescalfat a 180º durant 40 minuts, calor a dalt i a baix, a mitja alçada més o menys.
  6. Per saber si ja està cuit,  punxeu el bescuit amb algun cobert prim i llarg (un pal de brotxeta, per exemple). Si surt net, ja està llest; si surt brut, deixeu-li uns minuts més.
  7. Quan estigui cuit, traieu-lo del motlle, deixeu-lo refredar a sobre d’una reixeta i decoreu-lo amb unes rodanxes de plàtan per sobre.

Amb panificadora

  1. Poseu el iogurt, l’oli, els ous batuts, el sucre, el plàtan xafat, la farina i el llevat a la cubeta de la panificadora. Tingueu en compte que la farina i el llevat han d’anar sempre en darrer lloc.
  2. Poseu el programa “pastís”, 750 g, torrat baix.
  3. Quan acabi d’amassar, pareu la panificadora, traieu les pales i torneu-la a connectar.
  4. Quan estigui cuit, traieu el bescuit de la cubeta i deixeu-lo refredar a sobre d’una reixeta.

20150210_194632

Bon profit!