Pa de formatge fresc (Dan Lepard)

Un dels llibres que més m’agrada sobre el món del pa és Hecho a mano de Dan Lepard. Per mi, té certa màgia. No es tracta d’un llibre més sobre com fer pa, sinó que podríem dir que és un llibre antropològic, un viatge per Europa que ens mostra diferents maneres de fer i de viure amb el fil conductor del pa. I les fotografies que l’il·lustren, fetes pel mateix Lepard -fotògraf professional- són una autèntica joia.

A primer cop d’ull, pot semblar que gran part de les receptes són una mica complicades o fins i tot amb ingredients poc habituals. Però  a mesura que les aneu rellegint descobrireu que és més senzill que no sembla.

Un dels pans que més m’he aficionat a fer darrerament és el de formatge fresc. Pels poc habituats a fer pa, aquest és molt senzill de fer: gairebé no cal pastar-lo, no porta massa mare, els ingredients són fàcils de trobar, es cou en un motlle, està fet en 3-4 hores en total i, sobretot, el resultat és un pa de gust molt suau, de molla lleugerament alveolada i que es manté tendra força dies gràcies a la humitat que li dóna el formatge fresc.

La recepta del llibre és per a un motlle de 19cm. Com que el meu és de 30cm, he adaptat la recepta per a fer un pa més gran.


Ingredients:


  • 370 ml d’aigua a 20ºC
  • 11g de llevat fresc o 3’6g  de llevat sec (més o menys 1 culleradeta i 3/4)
  • 150 g de formatge fresc (jo hi vaig posar ricotta, però podeu posar-hi mató o qualsevol altre formatge que es pugui dissoldre  fàcilment a l’aigua)
  • 300 g de farina fluixa
  • 300 g de farina de força
  • 9 g de sal marina fina (encara no dues culleradetes)

 


Elaboració:


  1. Barregeu en un bol l’aigua, el formatge fresc i el llevat.
  2. En altre bol, barregeu la farina i la sal.
  3. Incorporeu el líquid a la farina fins obtenir una massa lleugera i empegalosa.
  4. Unteu amb oli el marbre, amasseu 10 segons i doneu forma de bola a la massa.
  5. Deixeu reposar la massa al bol net i untat d’oli uns 10 minuts.
  6. Torneu a amassar 10 segons, doneu forma de bola a la massa i deixeu-la reposar 1 hora tapada amb un drap humit al bol.
  7. Doneu forma de barrot a la massa i poseu-la amb cura dins d’un motlle d’uns 30cm.
  8. Tapeu-la i deixeu-la reposar fins que gairebé dobli el volum. A una temperatura d’uns 22ºC pot tardar aproximadament 75-90 minuts.
  9. Preescalfeu el forn a 210ºC.
  10. Enforneu 15 minuts a 210ºC. Després abaixeu la temperatura a 180ºC i coeu-lo uns 25-30 minuts més.  Quan el pa agafi un color fosc i se separi de les parets del motlle ja estarà llest.
  11. Traieu-lo del motlle i deixeu-lo refredar a sobre d’una reixeta.

paformatgefresc2

Bon profit!