Mona de pasqua de trufa (pas a pas)

Fa un parell d’anys que, per motius diversos, em toca fer la mona per al petit de la família. I jo, contenta, eh! Que m’agrada molt fer pastissos i, de mona, encara no n’havia fet mai cap. Aquesta de la foto és la de l’any passat, amb una pilota mida XXL, que és el que més agrada als futbolers. Va quedar molt bona, el bescuit molt amorós, gens eixut i per als incondicionals de la xocolata…deliciosa! Animeu-vos a fer-la, que amb aquest pas a pas que us he preparat serà bufar i fer ampolles. Això sí, reserveu-vos un matí o una tarda sencers, que és ben entretingut de fer-la.


Ingredients:


Pa de pessic

  • 6 ous
  • 125g de farina fluixa
  • 125g de sucre
  • 1 cullerada de llevat en pols

Almívar

  • 100g de sucre
  • 100g d’aigua
  • la pela de mitja llimona (sense la part blanca)

Trufa

  • 450g de nata per muntar (mínim 35% de greix)
  • 600g de xocolata de cobertura (55% de cacau)

Melmelada d’albercoc per farcir el bescuit.

Ametlla perlada o laminada i figures de xocolata per decorar.


Elaboració:


Pa de pessic

    1. Preescalfeu el forn a 180º.
    1. Bateu els ous amb el sucre fins augmentar-ne el volum i obtenir una crema escumosa. Amb la KitchenAid tardareu uns 5-6 minuts, comenceu a velocitat 1 per mesclar els ingredients, continueu batent a velocitat 4 i, passats uns 2 minuts, a 8-10.
    1. Tamiseu la farina juntament amb el llevat en pols i afegiu-la en tres o quatre tongades a la mescla anterior. Remeneu amb una espàtula amb moviments suaus de dalt cap a baix perquè la preparació no perdi volum. No tingueu pressa, sigueu pacients i vigileu que no quedin grumolls de farina sense desfer, ja que seria molt desagradable trobar farina crua al menjar la mona.
    1. Aboqueu la massa en un motlle antiadherent (el d’aquesta recepta és de 22cm) o untat amb mantega i farina per evitar que s’enganxi i coeu-la a 180º, foc a dalt i a baix, mitja alçada, entre 25 i 30 minuts.
    1. Un cop cuit, entreobriu la porta del forn i espereu uns minuts abans de treure’n el motlle perquè si el traieu de seguida podria perdre volum ràpidament pel canvi sobtat de temperatura. Deixeu refredar el bescuit dins del motlle fins que estigui tebi i a continuació desmotlleu-lo amb cura que no es trenqui, ja que és una massa molt flonja i delicada, sobretetot quan és calenta.
  1. Deixeu refredar el bescuit a sobre d’una reixeta.

Almívar

    1. Poseu en un cassó els 100g de sucre, 100g d’aigua i la pela de mitja llimona i feu-ho bullir. Si teniu un termómetre de cuina, espereu fins que arribi a 101º-102º i retireu-ho del foc. Si no teniu termòmetre, deixeu bullir la mescla un minut i retireu-la del foc.
  1. Deixeu refredar l’almívar abans de fer-lo servir. Si no l’heu d’usar fins l’endemà, poseu-lo a la nevera.

Trufa

    1. Talleu la xocolata de cobertura en porcions perquè es fongui millor.
    1. Escalfeu la nata líquida i quan arrenqui el bull retireu-la del foc.
    1. Aboqueu la xocolata a dins de la nata calenta i remeneu fins que s’hagi desfet completament. Primer us semblarà que no s’acaba de desfer, però amb paciència, al cap d’uns 5 minuts ho tindreu llest.
  1. Poseu la trufa en un recipient que tanqui hermèticament i quan ja no estigui calenta, poseu-la a la nevera fins al dia següent, si pot ser 24 hores, millor. Us aguantarà de 3 a 5 dies a la nevera. Si no l’heu de fer servir a l’endemà, congeleu-la.

Per muntar la mona

    1. Traieu la trufa de la nevera i escalfeu-la una mica al bany maria o uns segons al microones, vigilant molt de no sobreescalfar-la, ha de quedar amb una consistència pastosa, suficient per poder-la untar, però que no regalimi.
    1. Si cal, amb un ganivet talleu les vores del pa de pessic que hagin quedat irregulars perquè tingui una forma ben arrodonida. També, si cal, podeu tallar-lo per la part superior perquè quedi ben pla.
    1. Amb un ganivet llarg, talleu el bescuit en dos pisos.
    1. Suqueu amb l’almívar la meitat inferior.
    1. Escampeu una capa de melmelada per sobre de l’almívar i tapeu-ho amb la part superior del bescuit.
    1. Suqueu amb almívar la part superior del bescuit.
    1. Amb una pala, poseu una bona quantitat de trufa al mig del bescuit i aneu escampant-la per tota la superfície, mirant que quedi ben plana.
    1. Seguiu el mateix procediment per cobrir la vora del bescuit.
    1. Agafeu ametlla perlada amb la mà i, amb cura, aneu-la enganxant per tot el voltant de la mona fent una petita pressió amb la mà. S’enganxarà fàcilment a la trufa.
    1. Poseu la trufa que hagi sobrat en una mànega pastissera i decoreu la mona al vostre gust.
  1. Poseu-hi la figura de xocolata, les plomes, pollets i tot el que calgui per deixar-la ben acabada.


Trucs i consells:


    • Podeu preparar la trufa i l’almívar entre un i tres dies abans i conservar-los a la nevera per organitzar millor el temps.
    • Podeu aromatitzar l’almívar amb brandy, pela de taronja o el que se us acudeixi. El brandy, el podeu afegir juntament amb el sucre i l’aigua, així s’evaporarà l’alcohol, o bé un cop aparteu l’almívar del foc. La proporció seria d’entre un 20% i un 30% del pes total de l’almívar.
  • Si mentre escampeu la trufa noteu que cada cop costa més d’escampar, escalfeu-la un altre cop, però menys estona que al treure-la de la nevera; amb 6-7 segons de microones a 800W segurament n’hi haurà prou.

Bon profit!